ШІ навчився “уявляти” простір по одній картинці
19 Червня , 2018
Компанія Intel виготовила найменший квантовий обчислювальний чіп зі спін-кубітами
19 Червня , 2018

Як роблять футбольні м’ячі?

Параметри м’яча, який використовується для гри в футбол, чітко регламентуються Правилами гри в футбол, офіційно затвердженими 26 жовтня 1863 року Футбольної асоціацією Англії. М’яч повинен мати сферичну форму, виготовлений із синтетичних матеріалів, мати довжину обводу не більше 70 і не менше 68 сантиметрів, важити на момент початку матчу не більше 450 грам і мати тиск, рівний 0,6−1,1 атмосфери. А як їх роблять? Саме час дізнатися!

У 1872 році був офіційно встановлений стандартний розмір і маса м’яча — до цього вони визначалися за згодою зацікавлених сторін. М’яч складався з внутрішньої камери і покришки. Покришка виготовлялася з натуральної шкіри і складалася з 18 зшитих між собою панелей. Ніпель був прихований під шнурівкою. На початку 1960-х був виготовлений повністю синтетичний футбольний м’яч. Натуральна шкіра все ще знаходила застосування у виробництві, але наприкінці 1980-х синтетичні матеріали повністю її замінили, оскільки шкіра вбирає воду і м’яч набирає вагу. Як правило, застосовують поліуретан або полівінілхлорид.

Більшість сучасних м’ячів складаються з 32 водонепроникних панелей, 12 з них мають п’ятикутну форму, а 20 — шестикутну. Панелі м’яча зшивають нитками ручним або машинним способом або склеюють. Конструкція з цих 32 багатокутників називається зрізаний ікосаедр — це досить близька до кулі геометрична фігура, а сферична форма м’ячу надається за рахунок тиску повітря, закачаного всередину. Внутрішній прошарок між покришкою і камерою займає підкладка. Якість футбольного м’яча прямо залежить від товщини підкладки. Вона впливає на якість відскоку м’яча і допомагає зберегти його форму. Матеріалом для виготовлення служить поліестер або спресована бавовна.

Камера виготовляється з синтетичного бутилу або натурального латексу, іноді з поліуретану. Латексна камера зберігає повітря менш тривалий час, ніж бутилова, але має перевагу в порівнянні з камерами, виготовленими з бутилу або поліуретану за трьома основними параметрами: м’якість, відскок і еластичність.

LEU
LEU

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: