Гнучкі графенові батареї зроблять переносну електроніку масовою
27 Серпня , 2017
В Китаї проведена перша процедура кріогенної заморозки
28 Серпня , 2017

«Розумні» наклейки вкажуть на зіпсовані продукти

Всі ми звикли довіряти (або не довіряти) маркуванням на продуктах харчування із зазначенням терміну придатності. Але недобросовісні продавці знаходять способи обходу цієї системи для того, щоб не втрачати вигоду і продати покупцеві прострочений товар. Можливо, уникнути цієї проблеми в майбутньому допоможе винахід американських хіміків з Університету Кларксон. Вони розробили новий вид простих тестів, здатний розпізнавати зіпсовані або заражені бактеріями продукти харчування і косметику.

Про результати своєї роботи вчені розповіли на 254-му Національному з’їзді і виставці Американського хімічного товариства у Вашингтоні, а журнал Science опублікував подробиці розробки. Основною метою вчених було створення простого способу тестувати продукти, щоб розпізнати ознаки того, що вони вже не придатні в їжу. Експерти опирались на вже відомі лабораторні способи. Як зазначає автор дослідження Сільвана Андрееску,

«Більшість науковців, що працюють над подібними сенсорами, використовують розчини, які рухаються по каналах. Ми ж використовуємо стійкі неорганічні частинки, які проявляють окисно-відновну активність. Коли вони взаємодіють з речовинами, які ми хочемо виявити, що вони змінюють колір, і від концентрації речовини залежить, наскільки він зміниться».

Готові «розумні» стікери являють собою клаптики паперу, розміром з поштову марку. На ці невеликі тест-системи нанесені особливі речовини-індикатори, що вказують на присутність в аналізованому об’єкті тієї чи іншої речовини. При контакті зі сполуками, які сигналізують про те, що продукт уже непридатний для вживання, індикатори змінюють колір. Вже зараз нові тест-системи можуть виявляти орхатоксин А — дуже токсичну речовину, що виробляється пліснявими грибами під час враження цвіллю багатьох продуктів харчування.

Але і це ще не все. Як запевняють учені, їх розробку можна застосовувати ще й для визначення місця виробництва чаю або вина по унікальному складу антиоксидантів. А в майбутньому експерти планують розширити функціональність своїх тестів: вони хочуть додати можливість виявлення сальмонели, кишкової палички та ряду інших небезпечних для здоров’я збудників інфекційних захворювань.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 
Inline
Inline