Dolby взялась за розробку вбудованої акустики для ноутбуків
30 Серпня , 2017
Китайський виробник електроніки почне випускати побутову техніку для майнінгу
30 Серпня , 2017

Плівка з глиняними нанотрубками зберігає їжу свіжою в півтора рази довше

За статистикою від 30 % до 40 % зібраного врожаю в розвинених країнах не потрапляє на столи людей, а в контейнер з відходами. В університеті Сабанчі, Туреччина, розробили незвичайний наноматеріал, який покликаний вирішити цю проблему. Розробка являє собою додатковий шар до звичайної поліетиленової пакувальної плівки. Він складається з галуазітових трубок – порожнистих циліндрів нанометрового розміру, сформованих з природнього глинистого мінералу. Форма і хімічні властивості цього прошарку перетворюють її в багатофункціональний бар’єр для речовин, що впливають на псування продуктів.

Нанотрубки з глини блокують доступ кисню ззовні і не дають випаровуватись волозі – в результаті, їжа не вивітрюється і не висихає. Плюс ця мікроструктура абсорбує етилен — газ, який служить гормоном росту для багатьох видів овочів і фруктів, змушуючи їх дозрівати і згнивати раніше терміну. До того ж порожнини трубок можна заповнити антибактеріальними ефірними маслами, які зможуть знищувати непотрібну мікрофлору всередині упаковки.

В ході експериментів звичайні томати, будучи загорнуті в нову плівку, зберігали свіжість і товарний вигляд протягом 10 днів. На сирій курятині в упаковці через добу зафіксовано майже нульовий ріст мікроорганізмів, м’ясо поза холодильником зовсім не зіпсувалось. Вже дозрілі, яскраво-жовті банани не змінювали свого стану і не гнили протягом 6 днів. Правда, поки залишається відкритим питання токсичності – наскільки безпечні продукти після перебування в такому захисті, повинні показати майбутні експерименти.

Про розробку комерційної версії упаковки на даному етапі мова не йде, технологія поки відноситься до експериментальних.

НанопленкаДжерело

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 
Inline
Inline