Мікрохірурги, які скоро будуть блукати по нашому тілі
18 Червня , 2017
Зниклі винаходи
18 Червня , 2017

Виявлення підробленого віскі довірили штучному інтелекту

Спектр використання ШІ продовжує розширюватись.

Після того, як робот виконає за вас вашу роботу, він точно так само зможе покататись в метро, а може, й випити віскі після трудового дня. Але тільки справжній і якісний, адже тепер ШІ може з легкістю відрізнити оригінал від підробки.

Выявление поддельного виски доверили искусственному интеллекту

Такий результат роботи німецьких хіміків: вони створили синтетичний «язик», здатний розрізняти 33 сорти віскі. ШІ-дегустатор визначає регіон походження напою, міцність, інтенсивність смаку і витримку, а також розбирається в тонкощах: наприклад, відрізняє односолодовий віскі від купажного.

Що найцікавіше – щоб визначити сорт віскі, синтетичному «язику» не потрібні дорогі спектрометри. Хоча результати його аналізів по точності збігаються з даними мас-спектрометрії.

Весь секрет в структурі «розумного» пристрою. Прилад являє собою полімерну матрицю з зелених флуоресцентних білків (GFP) і органічних полімерів – поліаріленетиніленів (polyaryleneethynylene), ПА. Всього цих речовин «закладено» 22 види, і при контакті з низкою реагентів, що містяться в напої, вони припиняють світитись.

До таких реагентів відносяться ванілін, ванільна кислота, дубильні речовини та інші речовини, які потрапляють у віскі зі стінок дерев’яних бочок, в яких він витримується. Ці речовини ніби глушать світіння зелених флуоресцентних білків і поліаріленетиніленів – кожен зі своєю швидкістю і інтенсивністю.

Автори пояснюють, що кожен сорт віскі має унікальний хімічний склад, а значить, і загасання світіння в кожному випадку відбувається по-різному. При цьому синтетичний «язик» має вбудований чіп, який аналізує інформацію про порядок цього загасання при контакті з напоєм. Він порівнює його з характеристиками конкретних марок, і обчислює, який саме сорт спробував прилад.

Выявление поддельного виски доверили ИИ

Правда, є один нюанс: синтетичний дегустатор здатний виділити схожість або відмінність між сортами, але поки що не вміє ідентифікувати невідомий йому сорт з нуля. Однак це можна виправити, заклавши в програму більше шаблонних поєднань.

Тепер дослідники хочуть випробувати «розумний язик» на червоному вині. За їх словами, в майбутньому подібні ШІ-аналізатори можна буде застосовувати для контролю якості і походження спиртних напоїв та інших продуктів, які часто підробляють (наприклад, парфумерні товари та ліки).

Детальніше штучний дегустатор описаний в статті, опублікованій в журналі Chem.

LEU
LEU

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 
Inline
Inline